Hanyas vagy?

Nagy Bernadett | 2021-06-20 18:30:52 | Általános | hozzászólások (1 db)

Hanyas vagy? 47-es? Akkor mi fél szavakból is megértjük egymást…
(Nagy Bandó András egykori tréfáján inspirálódva)

Majdnem. De 47-es csak leszek. Mert igazából 74-es volnék.
Csuda egy év volt az. Most pedig csuda egy évforduló jött már, vagy jön el, neked, s nekem. Szó szerint is. Hisz akit 74-ben pottyantott le a gólya, az az idén 47-es lesz, ha tetszik, ha nem.
Nem vagyunk kevesen. 74 ugyan nem volt szökőév, mégis sokan szöktünk át akkor erre a világra. Valamiért volt kedve jönni az idő tájt a babáknak. Egykori tanárunk szerint jó volt előző évben a noha termés… (ki nem ismerné, egy szőlőfajta, mifelénk pedig sokan borászkodtak) Az én napomon, velem együtt 510-en sírtunk fel Magyarországon először, s gyanítom nem is utoljára. Azóta megöregedtünk kicsit, magam vasárnap leszek 17.167 napos, s csak remélhetem, egy darabig elpörög még az a számláló.
„Sok víz lefolyt már azóta a Dunán”.. szoktuk emlegetni, ha ilyen messzire nézünk, s valóban, egyes becslések szerint kb. 3479.5milliárd m3.

Hanyas vagy? 74-es?
Akkor egy idős veled Kate Moss, Robbie Williams, Leonardo DiCaprio, Ónodi Henrietta, Wolf Kati, Egerszegi Krisztina, Győzike, Dobó Kata, Zséda, ja, meg én is, és viszonylag sokan mások. Híresek, hírhedtek, vagy olyanok, akiket csak kevesen ismernek.
Én arról is nevezetesnek nevezhetem magam, hogy egy napon születtem I. Szent Lászlóval. Ez ugyan ma már nem ér meg egy címlapot az újságokban, a valóságshow-k közül pedig csak a kevésbé ismert sajátomban szerepeltem eddig. Ráadásul nem is egy évben jöttünk világra Lacival, bár néhanap érzem magam annyi idősnek, mint ő lenne most, ha megérhette volna ezt a szép napot. (2021-1048= ááá túl öreg lenne, nem lennénk haverok…) De ha már a történelemnél tartunk. 1989-ben szülinapom alkalmából Horn Gyula és Alois Mock külügyminiszterek a tiszteletemre átvágták a vasfüggönyt. Nem átvágás! Hát na. Ez azért már mégis csak valami!

Hanyas vagy? 74-es?
Tudod-e mi minden történt, míg mi a pólyából kukucskálva ismerkedtünk a világgal?

 • Dél Afrikában Fokvárosban hatos ikrek születtek. A szenzációt fokozta, hogy szerencsére mindannyian életben maradtak.
 • Chicagoban megnyílt a Sears Tower, a világ akkori legnagyobb felhőkarcolója.
 • Szovjet-amerikai atomszerződés köttetett a föld alatti robbantások korlátozására.
 • 18 millió éves előember csontvázára bukkantak Etiópiában.
 • Megalakult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.
 • A Watergate botrány következményeként lemondott Richard Nixon elnök.
 • Megalakult a Fonográf zenekar.
 • Az Eurovízión nyert az ABBA a Waterloo-val.
 • Kovács Kati Németországban az év énekesnője lett.
 • Fittipaldi nyerte a Formula-1 világbajnokságot.
 • Különvált a Magyar Televízió és a Magyar Rádió.
 • Áttörés történt a sportközvetítésben, itthon is látható volt a nehézsúlyú világbajnoki ökölvívó döntő.
 • Októberben hatalmas árvíz volt Észak-Magyarországon.
 • Az Adria kőolajvezeték megépítéséről és használatáról írt alá megállapodást Magyarország, Csehszlovákia és Jugoszlávia.
 • Minisztertanácsi határozat született Bős - Nagymaros vízlépcső megépítéséről.
 • Megnyílt az első DOMUS áruház.
 • A foci VB-n az NSZK-Hollandia döntőt a németek nyerték 2:1-re.
 • 40 százalékkal nőtt a benzin ára szeptemberben.

 

…na és persze míg a világ foci lázban égett, míg építettek és romboltak, míg egyeseknek felvitte az Isten a dolgát, mások pedig nagyot buktak, míg új slágerek születtek és katasztrófák pusztítottak, míg leforgatták a Mézga családot, Dr. Bubót, míg hódítani indult Derric és Petrocelli, a két nagy pofonosztó pedig különben dühbe jött, míg szerződéseket kötöttek a nagyok, amin később összevesztek, addig szépen csendben, de lehet, hogy nem is annyira csendben megszülettünk mi is. Te, én, na meg Hello Kitty!

Hanyas vagy? 74-es?

Akkor ma már, ha szerencsésen alakult az életed, egy – két vagy több szép kamasz gyereked lehet, vagy ha szerencsésen alakult az életed, inkább egy szófogadó kutyád van, aki lehet, hogy szétrágja a papucsot, de legalább többnyire azt csinálja amit mondasz neki. Huszonharmic évvel ezelőtt szereztél egy jó szakmát, amiből ma boldogan megélsz, vagy most tanulod ki a többedik mesterséget. Tanulsz, vagy tanítasz, tele vagy macskával, vagy pénzzel, már nem vágysz hangos bulikba, de lehet, hogy extrém sportokat űzöl. Lehetsz gazdag, és élhetsz kevésbé jó módban, ennyi idősen akár bejárhattad a fél világot, vagy csak dolgozni jártál be hétvégéken is. Szerethettél, és szerethettek, válhattál, válthattál, boldogulhattál, vagy bolondulhattál – meg, vagy egy nő/férfi után. És ha nem boldogultál még meg, csak elboldogultál valahogy, akkor az idén megünnepelheted a 47. születésnapod…

Hanyas vagy? 74-es?

Akkor Isten éltessen az idén, negyvenhetedszerre is! ????

A * jelölt mezők kitöltése kötelező!

1 hozzászólás

Kovácsné Kustán Tünde (2021-06-21 04:52:45)
Kedves Betti! Nagyon jól összeszedted mi minden történt eme jeles évben, 1974-ben. Nagyon jó volt végig olvasni ezt a kis összefoglalót! Kívánok neked minden jót, jó egészséget és hosszú boldog életet életed 47. évében is! Történjen idén is legalább ennyi jó dolog, mint 74-ben! Jó magam 78-as volnék, de nem 87, csak 43 éves!. Jó volt olvasni soraidat! Sok sikert további munkádhoz! ????????