Hej műhely!

Nagy Bernadett | 2021-02-02 11:07:45 | Műhelykukkoló | hozzászólások (0 db)

Hej műhely! Ez nem egy mű hely, nem bizony! Itt igazi minden, és minden igaz, mert ha nem lenne az, műhely sem volna, csak valami mű hely, csak valami izé…
Az izé, az pedig lássuk be, soha nem igazi.

És nem az igazit keressük-e mindannyian? Tűzön-vízen, árkon-bokron, éveken és életen keresztül? Az igazit a társban, a munkában, a szerelemben, az élményekben, a barátban, az ízekben, a színekben, az illatban a zenében?

Kívül.

Na és odabent? Ott a fülünk mögött, ahol már nem szabadna mást hallani, mint azt a belső hangot? Mert ott van az, és beszél. Halkan, türelmesen. Még ha el is nyomja a külső ricsaj, még ha el is térítik a figyelmet hamis vágyak, becsapós remények, megtévesztett iránytűk, a szerencsések időben meghallják, és hallgatnak rá. De van, hogy túl későn. És van, hogy soha. Pedig megmondja mi a dolgod, hol a helyed.
Az enyém itt, a műhelyben.
Honnan tudom?
Onnan, hogy figyelek. Onnan, hogy barátommá fogadtam a csendet. Nem félek egyedül maradni a gondolataimmal. Mert a súgást, csak csendben lehet hallani.
Ülök az asztalomnál, és ahogy körülnézek, amit csak látok, a részem. Minden az én moccanásom lenyomata, emléke, eszköze vagy eredménye. Nem mind szép, nem mind értékes vagy hasznos. De az összes tárgy, papírfecni, festéknyom, a kopott fal, a bútor, a cserép, a teás bögrém, az a sokezer kis részlet, és az a számolhatatlan gondolat és érzés, amivel átitatódtak, minden, ami ide van szorítva ebbe a néhány négyzetméterbe, azt mutatják ki vagyok, és hol tartok ma.
Az én saját kis mini univerzumom magja.

Szeretem ezt a helyet, ezt a „műhelyet” ahol a „mű” nem valami álságost jelent, hanem a működést magát. A helyet, ahol működni tudok. Szeretem a tökéletlenségeivel, a rumlijával együtt is, és ahogy érzem magam éppen, az megmutatja milyen viszonyban vagyok adott pillanatban magammal. Ezt talán még sosem gondoltam át korábban ilyenformán. De most hogy ezen a szemüvegen keresztül pásztázom végig, a sok-sok apró részlet bólogatva igazol.
A műhelyem velem fejlődik, nő és alakul, újul meg, vagy hagyja el magát. Számtalanszor átrendeztem, selejteztem, vagy pakoltam tele. Volt már benne őrült káosz, és időnként patikába illő rend is. Az idén azt hiszem rá is vár egy megújulás. Kerülnek majd bele új színek, új tervek is, néhol nem ártana egy erősebb csavar. A falai úgy érzem elég erősek, de nehezen tágíthatók. Ami belül van, az viszont csak rajtam múlik mivel lesz még tele.

A * jelölt mezők kitöltése kötelező!