Hívjon
+36-30/867 4752

"Szökünk a sötétség elől"...

Nagy Bernadett | 2020-02-24 12:27:46 | Általános | hozzászólások (0 db)

…”Szökünk a sötétség elől, falakon átrohanunk. Ezek mi vagyunk”…( Demjén F.)

Ezt dudorásztam reggel a zuhany alatt, amikor a mai blog témáján gondolkodtam. És ha már egyszer éppen ma van a napja, (igen, hivatalosan 24-e a szökőnap) kicsit elgondolkodtatott.

Először is, szökünk, vagy menekülünk? Az én személyes szótáramban egész nagy a távolság a két jelentés között, és nem azért, mert az abc sorrend miatt nem kerülhetnének egy lapra. Megszökni számomra játék. Összekacsintani a vágyakkal, a barátokkal, a hirtelen jött ötlettel, és kicselezni a mindennapi rutint, a feladatokat, a megoldandó problémákat, a nyomasztó érzéseket. Kiszállni egy szusszanásra a mókuskerékből, elcsenni egy szeletnyi kis időt, akár csak egy beszélgetésre, egy jó kis randira a kávéddal, a kedvenc fotelodban összegömbölyödve, miközben csak a csendet hallgatod, egy sétára a kutyával, ott ahol átölel az erdő, pár perc bolondozásra a gyerekkel, húsz oldal egy jó könyvből. Végtelen számú a lehetőség. Néhány perc, egy-két óra, vagy akár napok. Ha nem félünk megszökni. És ha megengedjük magunknak ezt a kis „szabálytalanságot” az életünk amúgy is szabályokkal és muszájokkal telepakolt mindennapjaiban, sokkal-sokkal többet nyerünk vele egy kis egérútnál.

all-0008.JPG (2.05 MB)
Mit jelent ezzel szemben a menekülés? Mi jut eszembe róla? Egyértelműen a félelem. A félelem pedig egyirányú, nyílegyenes rohanás bele a semmibe, vég nélküli hajsza, mert nincs cél, ahová el szeretnénk érni, így soha nem is érhetünk oda. Közben félünk oldalra lépni, félünk megszökni, de félünk visszanézni is mindarra, ami állítólag a nyomunkban lohol. Ott érezzük nyakunkon a leheletét, miközben lehet hogy csak egy szellő csiklandozza. És a félelem csak még több félelmet szül. És még gyorsabb rohanást. Pedig talán csak egyetlen egyszer kellene megállni és szembefordulni vele.

Az idén, mint ahogy négyévente mindig, kaptunk egy ajándék napot. Használhatjuk szökésre, vagy menekülésre. Ha az vagy, aki egész évben menekül, hát szökj meg a félelmeid elől! Most az egyszer. Csak egy kicsit. Egy napra, egy órára, vagy csak néhány percre. Tudom, egész sereg érvet tudsz felsorolni amiért nem teheted. De azt is tudom, mennyire jól fog esni, ha mégis sikerül. És a végén még rákapsz az ízére. Úgy megtetszik, rendszeresen kiszökdösöl a mókuskerekedből. Nehéz? Hát persze. Mert amíg rohansz, nem láthatod, hogy csak egyetlen lépés oldalra, máris kikerültél belőle, és ugyanilyen könnyen vissza is léphetsz. Viszont ha soha nem lassítasz, majd kidob magától, messzire repítve, ahonnan már…

A * jelölt mezők kitöltése kötelező!